Wakacje w Chorwacji

Burek

Można by rzec, że burek to taki „polski kebab”. Jego rozmaite wersje smakowe występują na całych Bałkanach. W Chorwacji najczęściej spotkamy burka z mięsem, szpinakiem lub białym serem. Ciasto składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które mylone jest z ciastem francuskim. 
Burek

 

Dorada z grilla (Orada sa žara)

Najsmaczniejsza ryba w Chorwacji, a dokładniej na Starym Mieście w Dubrowniku. Zaletą dorady jest mała ilość ości oraz oczywiście smak. Doradę bardzo często można nabyć w polskich sklepach, my zaopatrujemy się w Doradę w codziennie niskich cenach jak tylko się pojawia. Polecamy!
Dorada

 

Makrela z grilla (Skuša sa žara)

Podczas rejsu wokół wyspy Brać zaserwowano nam makrele. W porównaniu do dorady przy makrelach trzeba trochę więcej podłubać w poszukiwaniu ości nie mniej jednak również polecamy.
Makrela

 

Ćevapčići (mielone mięsne paluchy z grilla)

Co prawda Ćevapčići pierwszy raz jedliśmy w Mostarze,nie mniej jednak spożyte w Chorwacji smakuje tak samo. Znamy kilka osób, które ze względu na „walory wizualne” nie skusiły się spróbować Ćevapčići – super smak jednak rekompensuje wszystko. Ćevapčići podawane jest na wiele sposobów. Może być w bułce, z frytkami jak i z ryżem. Ci, którzy nie mieli okazji spróbować Ćevapčići, informujemy, że smakiem bardzo przypomina polskie kotlety mielone.
Ćevapčići

 

Štrukli

Štrukli, zawijane ciasto z twarogiem ze smażonymi okruchami chleba. Smakiem przypomina burka z serem. Fajna sprawa na śniadanie.
Štrukli

 

 

 

Owoce morza

Przyznajemy się bez bicia, nie skusiliśmy się na misę małż, ośmiornic i ostryg. Śliski temat i takie tam. Ponieważ owoce morza, a szczególnie ostrygi uznawane są za afrodyzjaki, nie mogło ich zabraknąć na naszej licie TOP10. Smacznego!
Ostrygi

 

Homary

Mięso homarów jest delikatne i aromatyczne. Przypominają się dawne czasy kiedy to chodziło się nad polskie stawy na polowania na raki. Pycha!
Homary

 

Langusty

Langusta to kolejna potrawa, której nie mieliśmy okazji jeszcze spróbować. Po części dlatego, że langusty należą do jednych z droższych przysmaków. Ci, którzy próbowali, polecają!
Langusta

 

Pršut (suszona szynka)

Pršut to rodzaj suszonej szynki wieprzowej. Wielu z Was może kojarzyć jej włoski odpowiednik szynki parmeńskiej prosciutto. Pršut poddawany jest długiemu okresowi procesu suszenia zimnym powietrzem i słońcem. Idealny składnik porannych kanapeczek!
Pršut

 

Paški sir (ser z wyspy Pag)

Paški sir to rodzaj sera owczego, wyrabiany wyłącznie na wyspie Pag. Paški sir jest słony i twardy, świetnie spisuje się jako przystawka lub dodatek do np. sałatek. Polecamy!
Paški sir



Dodaj komentarz






Dodaj

Strona stworzona w programie Wordpress
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl